"EL A IUBIT VALORILE!!!" ADRIAN PAUNESCU

multumesc mult minunatului
tanar Eugen C-tin Rogojan
pt. bunavointa de a-mi darui aceste inedite fotografii ale Omului Adrian Paunescu
 Despre poetul, omul de cultura si sport, omul politic si social, omul care a iubit si adesea, din iubire poate a reusit sa si raneasca, Adrian Paunescu, omul in fata caruia nu poti fi nepasator, se pot scrie multe.
Cine ma cunoaste stie cat il iubesc pe acest om. Daca, citind randurile acestea si privind fotografia sa,  se ridica in inimile voastre mirare sau indignare, cum poate arlechinul sa il iubeasca pe ceea ce unii numesc" poet de curte", va spun un lucru: in unul din clipurile de mai jos, Adrian Paunescu spune catre Marius Tuca: "Domnule, eu nu pot sa mint! mi se stramba fata daca incerc, nu-mi iese..."
 De ce nu acceptati realitatea faptului ca el chiar a vazut in Nicolae Ceausescu  o scanteie de geniu? Are si el , si poate mai mult ca oricine, dreptul la opinie. Faptul care ii da maretie acestui Poet, este ca el nici dupa 89 nu si-a negat principiile. 
     Sa mai amintim de cate flori  a asezat el in gradina culturii romanesti? cate talente a descoperit?
Daca stiti azi de Tudor Gheorghe, de Florian Pitis,  de Vali Sterian, De Gogu Vanghele de Victor Socaciu, Vasile Seicaru si cati multi altii, stiti , pt. ca in cenaclu s-au descoperit.
 Stefan Hrusca a cantat colinde in Cenaclu Flacara, si abia apoi a zburat in canada vanzand milioane de discuri,cu colindele traditionale romanesti, cantate in graiul maramuresenesc. Si mai sunt atatea aspecte pe care cei care-i neaga valoare in politica ante si post decembrie sanger, se fac ca le uita. 

Daca acum tara mai are medici buni, renumiti , daca mai are inca o generatie de profesori dedicati pedagogiei, daca tara asta mai are preoti capabili sa lupte cu oportunismul, servilismul, lichelismul, masonerismul ecumenic,  din Biserica si societate, are si pt ca el, Adrian Paunescu, a sadit prin poezia si cantecul cenaclului, in inimile a generatii intregi, iubirea de frumos, de dreptate si de adevar, intr-o lume cenusie. In vremea cand preotilor li se daramau bisericile, si ei insisi preotii taceau din gura, caci aveau pumnu fricii bine indesat in gura, Cenaclul devenise Biserica lui Hristos. Acolo invatam colinde, soptite sau cantate la ureche, in drumul spre cenaclu se vorbea despre Dumnezeul de dincolo de stele. Omul nou cladit de CEAUSESCU, (SI DIN CARE AU FORMAT TRADATORII DE TARA SI NEAM PLUTONUL PT CIURUIT 2 BATRANI BOLNAVI),  IN 89, NU PLECA DE ACASA PANA NU II STROPEA CU AGHIASMA MAMA, SAU PANA NU IL SARUTA PE FRUNTE, SI SE INCHINAU CU LIMBA , SA NU-I VADA NIMENI, CAND TRECEAU PE LANGA BISERICILE ORTODOXE, CA NU INCEPUSE INCA INVAZIA SECTELOR.
 TOTI STIAM CA EXISTA DUMNEZEU. NE-O  TRANSMITEA SUBLIMINAL POEZIA CENACLULUI. Voi, promotorii societatii de azi, uitati-va ce monstrii ati creat, hranindu-i cu ura, cu violenta mediatica si cu  scuiparea tuturor valorilor tarii asteia. Noi, la Cenaclu invatam ce e pacea, ce e iubirea , ce e datoria si respectul pt parinti, si asta intr-o societate in plina criza morala si financiara.
Si nu zic doar de Romania. Zic de Europa anilor 80. Pt ca voit se uita ca nu doar Romania socialista era in criza. Europa si intreaga omenire suferea. Cenaclu ne-a invatat sa iubim culoarea , floarea, banca primului sarut, sa respectam fecioria celei iubite, sa plantam un pom si sa ne dorim o familie, copii.


 El, Adrian Paunescu este Bietul lampagiu care lumina in intunericul ateist, si avea curajul sa ii spuna lui Ceausescu" Aveti o Scanteie Divina!" Ii spunea ateului ca are suflet!!!! Si voi acum il acuzati ca il lauda?Unde erati, tovarasi, cand Paunescu scotea de sub cenzura poezia lui Eminescu"de la Nistru pan'la Tisa, tot romanul plansu-mi-sa , ca nu mai poate strabate de-atata strainatate".
 Stiti ca Amza Pelea, a fost inmormantat, cu tot ritualul crestin dar si civil, datorita  poetului? desi "cabinetul 2" vroia sa-l duca fara onoruri, si sa-l lase in Bailesti. 

Vorbele acum sunt de prisos.Ale mele.  De aceea, am ales sa postez azi , cand nu este nici ziua lui de nastere, nici ziua numelui, nici ziua trecerii la Dumnezeu, care ia judecat INIMA, mai mult decat faptele, cateva emisiuni, sau fragmente de emisiuni la care el a luat parte. Atunci , in acele zile stiu ca mai multi isi vor aduce aminte de el. 
Il las deci pe ADRIAN PAUNESCU sa vorbeasca.
Am sa punctez doar la fiecare clip ce consider eu necesar, pt a va spori apetitul.


incep cu Cenaclul Flacara,miscare culturala   de mase unica in lume.
El a inceput-o , el a desavarsit-o si cu el a luat sfarsit.
Poezia din clip este cea care nu lipsea de la nici un spectacol: 
"REPETABILA POVARA" 
DA!!! Acesta este ADRIAN PAUNESCU

Priviti-l si intr-o ipostaza inedita.
ADRIAN PAUNESCU
plamadind o poezie pe tema data, in direct,
si ii ies niste versuri de o profunzime ametitoare.
Parca, ascultandu-l, ma simt la marginea unei fantani dobrogene.
Adanca. Foarte Adanca

Am ales acest clip din perioada in care Adrian Paunescu realiza emisiuni la "TELE7abc", pt 2 motive:
aici e provocat de Cristian Tudor Popescu sa vorbeasca de rau un om care e trecut in eternitate. E vorba de Corneliu Coposu. Urmariti , va rog logica Paunesciana, si vedeti privirea lui C.C.T,( abrevierea se va citi: 
'Cristian Tudor Popescu", nu cumva sa cititi ...CaCaT!!!) cand vede ca nu poate sa il induplece pe poet sa vorbeasca de rau. Si nu doar atat, dar chiar Tudor Popescu a inceput sa il vorbeasca pe Coposu, Dzeu sa-l ierte, iara POETUL ,,,TACE!!!! 
Iara zic, acesta este omul Adrian Paunescu.

Emisiunea aceasta cu Marius Tuca, am vazut-o la vremea ei;atunci consideram ca Adrian Paunescu a gresit intrand in politica iara. O spuneam si de drag de el. Nu il mai vedeam capabil sa se lupte cu mamutii din barca lui Ilici. Si, omeneste vorbind, consider si acum ca Partidul lui Mucles l-a folosit drept emblema. Paunescu uita un lucru: Bunicuta Ilici omorase oameni si ante si post decembrist(bine inteles, nu cu mainile lui, ci cu ale minerilor, sau mai inainte , ale activistilor securitatii)
Dar, emisiunea celor 2 olteni este minunata.
    Zice Paunescu aici: "stiti cand a fost Nadia Comaneci Minunata, de a luat 10? Cand a facut exercitiul  atat de natural, ca si cand INOTA IN LICHIDUL MATERN!" Pai ce inima poate sa spuna asa ceva , daca nu una a unui geniu.


Am ales urmatorul clip, din 2 motive. 1. Se gasesc maini care sa arunce cu mizerii in El si sa-l acuze, asa cum faceau si comunistii cu persoanele incomode, de apucaturi mai putin morale. 2 clipul este realizat cand boala poetului avansa. Suferinta ii transpare pe fata, si tristetea pt starea tarii ii razbeste din ochi.

Clipul acesta este si mai apropiat de momentul vesniciei. ascultati-l si intelegeti ca il durea tara."UNDE MERGE ROMANIA????!!!!" NU Credeti ca intrebarea aceasta este la fel de actuala?
 
 Ma apropi de sfarsit.
 Oamenii care vor fi vrut  sa inteleaga ce valoare au avut contemporani cu ei, cred  ca le este de ajuns cat am publicat. Celorlalti le spun atat: Nu am intalnit poet mai deplin(poezie de dragoste, poezie sociala, politica, patriotica,  religioasa,de jale, de dor, de bucurie, spontana sau coapta) si ii invit, daca tot ii neaga valoarea, sa 
FACA SI EI PT TARA, PT OM, PT CULTURA SI PT VESNICIE, MACAR PE SFERT FATA DE CAT A REALIZAT 
OMNUL ADRIAN PAUNESCU!!
IAR DE NU, VORBA LUI:
DEIE DUMNEZEU "SA MOARA STRAPUNSI DE ARATAREA CU DEGETUL!!!"
   Ultima poezie cu doar 2 zile inainte de a mai putea vorbi.
        Vocea poetului ADRIAN PAUNESCU
                                         .
                                     .   .   .
                                         .
                                         .
                                         .


 ...................................................................................
 AM INCEPUT CU POEZIA DIN CENACLU
....................................................................................
TERMIN CU.............. ULTIMUL CENACLU...
...................................................................................
FRAGMENT DIN INMORMANTAREA  OMULUI ADRIAN PAUNESCU,COMENTAT DE BUNUL LUI  PRIETEN,
      FLORIN CONDURATEANU.
In loc de epilog ,aceasta poezie  dedicata voua ,
tuturor acelora care ma iubiti pe mine,
si pe cei pe care ii iubesc.

Comentarii

Anonim a spus…
MARE OM,MARE POET! Nu poti decat sa te pleci tacut in fata maretiei lui.Am crescut cu cenaclul flacara si am incercat si copiilor mei sa le transmit din acea frumusete.Sper ca inimile lor sa pastreze iubirea si frumusetea si s-o duca mai departe chiar daca societatea si mersul lumii incearca sa distruga.
Livius a spus…
Frumosa postare...Arlechinule!Si bine ai revenit pe net...ti-am dus lipsa.
Cat despre Paunescu...nu cred ca poate exista cineva care sa ramana insensibil la versurile lui la vorbele lui...e imposibil!Daca un singur vers a lui nu te misca inseamna ca nu esti om....
Eugen a spus…
Ma bucur ca in sfarsit am reusit sa vad postarea. Esti minunat, ai reusit sa ma faci sa ma rup de realitate si sa intru in lumea acestei postari, o lume frumoasa. Multumesc!

Eugen R.
ATAL TOMA a spus…
multumesc mult Liviu, pt binete. sa fie revenirea mea intr-un ceas bun.

Postări populare